Av Per Thoresen
Verktøy, produksjonsmåte og kvalitet
Knivene ble ofte laget med et minimum av verktøy, selv når knivmakeren utførte arbeidet hjemme. Kniv, fil, saks, hammer, syl, navar, et par graver-stikler, og helst den typiske ambolten med langt, tynt horn. Knivene ble ofte laget under de enklest tenkelige forhold.
Bladene
Taterknivmakerne smidde sjeldent knivbladene selv. De brukte mest fabrikkproduserte knivblader av standardmodeller, svenske eller norske. Når så få håndsmidde blader ble brukt, har dette vært begrunnet med at knivmakeren ikke ville ha en annen håndverker inn i sin kniv.
Sideskinner
Sideskinner og magebelter er nesten alltid fint formet, av en metallplate som er pent bøyd. Grunnen til at kvaliteten på disse detaljene er høy også når kniven ellers er veldig enkel er at metallet ble bøyd på «bettelmaskin», en innretning som blikkenslagere hadde.
Endekuler
Tradisjonelle norske kniver har ofte en kule i skaftenden og i tuppen av slira. De aller fleste taterkniver har også slike kuler, og de er laget på karakteristisk måte. «Taterkuler» er laget slik: I stedet for å forme en kule av en tykk metallbit, ble en strimmel metall surret rundt enden av tangen, loddet fast, og filt til. Det kan sees som en spiral i kula. Denne metoden ble også brukt av enkelte ikke-tatere, men regnes likevel som typisk for et taterarbeid. Det er sjelden å se en taterkniv uten at kulene er laget på denne måten.