Hopp til hovedinnhold
Oliver Alexander og Karoline Oliversen med sønnen i Ørstad på Sunnmøre. Karoline serverer kaffe, ca 1950.

Forlovelse og ekteskap

Fram til 1950- og 1960-årene ble forlovelse blant taterfolket inngått i ung alder og vanligvis mellom et par av samme slekt. Mens det bare for noen tiår siden ble sett på som en umulighet for en jente eller en gutt å gifte seg med en buro (fastboende), er slike «blandingsekteskap» nå det mest vanlige.

En forlovelse kunne skje som en overenskomst mellom foreldrene, men aldri mot jenta eller guttens vilje. Idealet var at ekteskapet skulle vare livet ut og trofasthet ble høyt verdsatt.

Når forlovelsen var en realitet fikk jenta en tykk gullring, en loddering av gutten. Han skulle også gi jenta en kaffekiste. Sølja på brystet var sammen med ringen og kaffekista de tre første og viktigste ting en mann skulle gi sin kone. Kunne han ikke selv lage denne kista, fikk han en annen til å lage den for seg. Den skulle inneholde kaffekjele, kaffekvern og kaffeboks. Alt dette skulle være av nysølv og være sirlig dekorert. Kaffekjelen, kaffekverna, kaffe- og sukkerboksen, som skulle være i kaffekista, var vanlige bryllupsgaver.


  • Kaffeboks, kaffekjele og kaffekvern i nysølv. Laget i bryllupsgave av Døv-Karl til Aksel og Hulda Karlsen, ca. 1920.
    1/1
    Kaffeboks, kaffekjele og kaffekvern i nysølv. Laget i bryllupsgave av Døv-Karl til Aksel og Hulda Karlsen, ca. 1920. Foto: Emir Curt / Anno Glomdalsmuseet


Mens noen par var gift, så levde andre papirløst. Etter hvert ble det vanlig med borgelig eller kirkelig vielse. Når jenta ble med gutten for å reise sammen med hans familie, ble de uansett ansett som ektefolk. 

Ekteskap var ofte stabile blant de reisende. Til tross for at idealet var at ektefellene skulle holde sammen hele livet, så kunne særlig press utenfra føre til at forhold ble oppløst.


  • Oliver Alexander og Karoline Oliversen med sønnen i Ørstad på Sunnmøre. Karoline serverer kaffe, ca 1950.
    1/1
    Oliver Alexander og Karoline Oliversen med sønnen i Ørstad på Sunnmøre. Karoline serverer kaffe, ca 1950. Foto: Anno Glomdalsmuseet
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1