Misjonens arbeid
Misjonen hadde fra starten av to hovedlinjer i sitt arbeid.
Den ene var arbeidet med barna, som bestod i å fjerne barna fra deres familier for å plassere dem i barne- eller fosterhjem. Den andre var arbeidet med å få voksne og familier bort fra omstreiferlivet gjennom fast bosetting. Begge hovedlinjene hadde kulturell assimilering som mål.
Mens «barneredningsarbeidet» ble gjennomført med hjemmel i Vergerådsloven av 1896, var bosettingsarbeidet hjemlet i Løsgjengerloven av 1900. Gjennom disse to lovene skulle Misjonen og myndighetene få slutt på «omstreiferondet».
Strenghet og mildhet
Walnum mente at grunnen til at Eilert Sundt ikke hadde lykkes var at arbeidet skjedde uten en klar plan, og uten at staten hadde brukt makt for å gjennomføre den. Samspillet mellom foreningens frivillige arbeid og myndighetenes maktutøvelse var selve kjernen i arbeidet.
«Strenghet og mildhet maa gaa haand i haand», hevdet han: «Staten representerer tvangen, foreningen mildheten. Først når begge deler virker sammen og supplerer hinanden kan resultatet bli gaat». Myndighetene lagde og håndhevet en rekke lover som kriminaliserte en reisende livsform.
Misjonen fikk ansvaret for å iverksette hjelpetiltakene overfor gruppen som myndighetene betalte for. Denne arbeidsdelingen, som varte helt fram til slutten av 1980 årene, fikk mange til å kalle Misjonen for et statlig «taterdirektorat».