Hopp til hovedinnhold

Lek og arbeid

Selv om barna måtte hjelpe til i det daglige ble det også tid til lek. Å springe om kapp etter vogna kunne være morsomt, og gjorde det mulig å kombinere handelsturer med lek. Ellers kunne ungene, når familien slo seg ned for natta, leke bondegård med kongler og lage hester, kuer og sauer. De lekte også hestelek med familiens håndkjerre.

Om sommeren lå alltid teltplassen i nærheten av vann. Dette ga muligheter til bading og «seiling på tømmerstokkene». Ellers var tradisjonelle leker som «vippe pinne» og leke gjemsel, populært. Noe ungene ikke fikk lov til var å leke med var kopper og skåler. Mat-tingene skulle de holde seg unna.

  • Frantz Johansen ca. 5 år gammel. ca.1945.
    1/1
    Frantz Johansen ca. 5 år gammel. ca.1945. Foto: Privat / Anno Glomdalsmuseet
  • Barn i lek med håndkjerre foran knappetelt.
    1/1
    Barn i lek med håndkjerre. Foto: Privat/ Anno Glomdalsmuseet


Mens jentene hjalp moren med hennes daglige gjøremål, så hjalp guttene faren. Større barn passet mindre søsken ved teltplassen, når moren var ute på kortere handelsturer. Selv om faren ofte var på teltbakken, så satt han og jobbet med håndverket sitt. Derfor var det å passe barna opppgaven til eldre søsken.

Når hele familien var ute og handlet var det barnas oppgave å «ta døra» - ungene sprang i forveien til husene, slik at folk ikke skulle rekke å stenge døra. Det var vanskeligere for folk å stenge dørene når det kom barn til gården.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 1