Av Per Thoresen
Norske kniver
Et typisk trekk ved norske, håndlagede kniver er «dialektene», dvs. at landsdeler og distrikter har sine typiske kniver, slik at vi kan se forskjell på kniver fra f.eks. Trøndelag, Telemark og Toten. I tillegg har vi to knivtyper knyttet til folkegrupper: taterkniver og samekniver. Sameknivene har vi felles med det øvrige Sameland. Taterknivene har vi til dels felles med Sverige. Enkelte taterknivmakere bodde litt i Norge og litt i Sverige, og på markeder som «Rørosmartnan» skal det ha vært en jevn blanding av taterknivmakere fra Norge og Sverige.
Tidsrom
Sparsomme funn av taterkniver produsert før slutten av 1800-tallet kan ha flere forklaringer: Enten at taterne ikke produserte kniver tidligere, eller at de laget kniver vi i dag ikke oppfatter som typiske taterkniver.
Betegnelser
Den typiske taterkniven er ingen egentlig brukskniv, men mer en pyntekniv. Taterkniven er oftere laget for salg til folk utenfor gruppen enn for bruk av taterne selv. De knivene taterne selv gikk med, var ofte enkle «Morakniver». Betegnelsen «taterkniv» ble brukt av personer som sto utenfor gruppen, og er ikke en betegnelse som taterne har brukt internt.
Ordet «taterkniv» er et godt samlebegrep, og alle knivinteresserte vet straks at det er snakk om en kniv laget på «tatermåten» med taternes tradisjonelle form, detaljer, materialer, teknikker og utførelse.
Produksjon
Mange av knivene er laget under de enklest tenkelige forhold. En knivmaker kunne i samme periode lage både utsøkte kvalitetskniver og kniver som ser ut til å være laget av en nybegynner. De første er laget på verkstedet hjemme, de andre er laget mer eller mindre i veikanten. Mange av knivene ble loddet i vedovner på gårder der de dro forbi. Knivene skulle ofte passe med en pris.
Når det ikke fantes kjøpere med evne og lyst til å betale mye, måtte kniven lages enklere. Når den rette kunden dukket opp, kunne en dyktig knivmaker få utfolde seg, og da kunne det plutselig komme en flott kniv fra en knivmaker som ellers ble oppfattet som en gjennomsnittlig dyktig håndverker.